środa, 3 grudnia 2014

RYŻ Z KURCZAKIEM I GROSZKIEM

Smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Do tego tani i prosty w przygotowaniu.
Składniki:
  • 2 duże pałki kurczaka lub piersi kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 0,5 l rosołu drobiowego
  • 7-9 dużych pieczarek
  • cebula
  • papryka czerwona
  • puszka groszku
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Gotujemy ryż, tak, aby był lekko twardy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso pokrojone na małe kawałki (jeśli to udka, to oddzielone od kości i skóry). Podsmażamy na średnim ogniu, razem z cebulą pokrojoną w kostkę, na lekko złoty kolorek. Do kurczaka i cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pieczarki pokrojone na duże plastry. Kiedy wszystko razem się trochę poddusi, dodajemy ryż i wlewamy rosół, cały czas mieszamy do wchłonięcia. Na sam koniec dodajemy groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz