środa, 3 grudnia 2014

PIEROGI RUSKIE

Szczerze przyznaję, że ja pierogów nie robię, nie mam do tego cierpliwości. Przepis i wykonanie jest mojej mamy, która ostatnio nam ich nagotowała. Pierogi są smaczne zarówno świeżo po ugotowaniu, jak i odsmażane na patelni. Podajemy je ze śmietaną i podsmażoną cebulka z boczkiem.
Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • sól
Farsz:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • sól i pieprz
Przygotowanie
Ciasto ugniatamy przez ok 20 min. i odstawiamy na pół godziny. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Dodajemy ser, sól i pieprz do smaku (można również dodać podsmażoną cebulkę pokrojoną w kostkę, wraz z tłuszczem, na którym się smażyła). Mieszamy wszystko razem.
Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrawamy krążki. Lepimy pierogi, następnie wrzucamy je do gotującej się, posolonej wody. Czekamy aż wypłyną na powierzchnie i wyjmujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz